Lepak za parket

Najvažnija stvar pri ugradnji parketa je njegovo lepljenje pa samim tim odabir lepka je od ključnog značaja. Da bi lepak bio efikasan neophodno je da se stvore optimalni uslovi a to je da temperatura prostora bude minimum 15 c°, vlažnost vazduha u prostoru do 60%, a vlažnost betonske košuljice do 2 %.

Ako samo jedan od ovih parametra nije u redu može doći do odlepljivanja ili podizanja parketa. Drvo je živ materijal koji apsorbuje vlagu i usled tog procesa menja mu se zapremina gde najpre dolazi do korićenja parketa a kao najgori ishod i do podizanja.

Prodavnica Maxi Parket ima širok izbor lepkova za parket, od disperzionih koji se koriste za manje formate pa do dokomponentnih koji služe za lepljenje parketa većih formata. Dvokomponentni se dele na poliuretanske i poliuretan-epoksi. Poliuretanski brže vežu pa ih majstori manje vole jer imaju kratko vreme za rad dok su poliuretan-epoksi popularniji jer im je vreme rada produženo pa se može raditi lagodnije i bez žurbe.
Kod loših uslova i neoptimalnih prilika bolje su se pokazali lepkovi od čistog poliuretana jer momentalno vežu dok poliuretan-epoksi ima duže vreme vezivanja koje traje od 2h pa dok čak i 24 h ako je niska temperatura ili povećana vlažnost vazduha. Poliuretanski lepak se teško uklanja sa gotovih parketa dok poliuretan-epoksi se može očistiti i sutradan.
Prodavnica Maxi Parket ima i lepkove na alkoholnoj bazi koji se koriste za masne podloge, pre svega kad se skine stari parket koji je bio lepljen na bitumen a ostaci bitumena su ostali na podlozi. Kod dvokomponentnih lepkova izuzetno je bitno da se komponente mešaju mikserom tj. mašinski zbog pravilnog sjedinjavanja komponenti i neophodno je dan ranije naneti prajmer što takodje važi i za disperzione lepkove jer jedino se nanošenjem prajmera osigurava kvalitetno lepljenje.
Zavisno od odabira lepka i vremenskih uslova parket kad se zalepi potrebno je da odstoji od 7 dana do 14 dana pa se tek onda može hoblovati. Što se tiče višeslojnih parketa vreme sušenja je ograničeno na 2 dana.

0 odgovori (a)

Ostavite komentar/pitanje

Uključite se u diskusiju
Sa zadovoljstvom ćemo Vam odgovoriti na sva pitanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *